Local time 08:55

Long Beach Resort

Описание снимка

Апартаменти за продажба

Заведения

Трябва да видите!

РИМСКИ ТЕРМИ ВАРНА

Римските терми се намират в югоизточната част на съвременния град Варна, в близост до пристанището и са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в България. Изградени са през Римската епоха, към края на II век и представляват най-голямата римска баня на Балканите.

Като главно пристанище на Мизия, градът е бил силно повлиян от римската култура, за което свидетелстват и термите. Уникална е отоплителната система на баните. Тя е свързана с двойния под и специалните кухини, отвеждащи топлия въздух до върха на зданието, построено в близост до топли минерални извори, които се използват и до днес във Варна. Посетителите на баните са влизали в просторни зали, създаващи естествена бариера пред студения въздух, след това в огромна зала (балестра), която е била своеобразен център, в който мъжете на Одесос са се събирали, за да обсъждат важни обществени въпроси...

 

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВАРНА

Варненският археологически музей е сред най-големите в страната. В него се съхраняват едни от най-забележителните и ценни паметници на световната култура. Той се е превърнал в културен и научен център с много висококвалифицирани специалисти. Музеят и неговите колекции представляват България на десетки национални и международни изложби. Тук можете да видите най-старото златно съкровище в света. Изложбата „Златото на траките – легендите оживяват” е замислена и реализирана като музеен разказ за траките, тяхната вяра и ритуали, които са подхранвали старогръцкото миротворчество.

 

АЛАДЖА МАНАСТИР

Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие, обитаван от монаси отшелници през XIII – XIV век.

Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във висока почти 40 метра варовикова скала. На първото равнище са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата и стопанските помещения.

Второто равнище представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис.

Началото на системни проучвания на този християнски паметник е поставена в края на XIX век от основоположниците на българската археология – братя Карел и Херман Шкорпил. От 1906 г. Аладжа манастир функционира като музеен и туристически обект. През 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 г. – за архитектурен паметник на културата от национално значение.